Sağlık Haberleri

Kapalı Omuz Ameliyatları Nedir?

Günümüz teknolojisinin etkin kullanıldığı, hastaların günlükyaşantısına daha hızlı döndüğü ve ameliyatların daha konforlu gerçekleştiğiArtroskopik (Kapalı) ameliyatların omuz hastalıklarında ve omuz ameliyatlarındaetkisini Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet AKDEMİR anlatıyor..

Omuz vücudumuzun, çok hareketli bir eklemi olması nedeniylesıklıkla sakatlıklara maruz kalan ve bunun sonucunda ağrı, hassasiyet,zayıflık, gevşeklik ve hareket kısıtlılığı gelişebilen bir bölümüdür. İyi birmuayene ve gerekli tanı yöntemleri sonrasında problemin tam olarak ne olduğunuanlamak ve tedavi etmek amacıyla omuz artroskopisi gerekebilir.

Artroskopik el aletleri çok ince ve küçük olması nedeniylecilt kesisi genellikle çok küçüktür. Bu hastanın konforu ve ameliyat sonrasırehabilitasyonu açısından önemli bir noktadır.

 

Omuz Artroskopisi NeZaman Önerilir?

Eğer ameliyat dışı tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen ağrılıbir omzunuz varsa omuz artroskopisi önerilebilinir. Ameliyat dışı tedaviyöntemleri dinlenme, fizik tedavi, ilaç tedavisi ve lokal enjeksiyonlardır. Buyöntemler omuzdaki enflamasyonu azaltabilir. İnflamasyon insan vücudunda birhastalık veya yaralanmaya karşı vücudun geliştirdiği normal reaksiyondur.İnflamasyon olan yerde şişme, ağrı ve sertlik eşlik eder.

 

Yaralanma, aşırı kullanım ve yaşla ilişkili kireçlenme ensık görülen omuz problemleridir. Omuz artroskopisi omuz eklemi ile ilişkili birçokağrılı problemlerin, manşet yırtıkları, eklem kıkırdak hasarları, labrumyırtıkları ve diğer eklem çevresi yumuşak dokular değerlendirilir.

 

En yaygın yapılanartroskopik tamirler

Rotator manşet yırtıkları

Kemik çıkıntılarını tıraşlama

Labrum yırtıkları tamiri

Bağ tamiri

Eklem içi enflamasyonlu dokuları ve serbest kıkırdaklarıtemizleme

Tekrarlayan omuz çıkıları tamiri

Kist eksizyonu

 

Ameliyat pozisyonu yan yatar veya şezlong pozisyonlarındanbiri olarak planlanır. Cerrahın tercihine göre değişir. Omuz bölgesi çok tüylüise temizlenmelidir. Antiseptik solüsyonlar ile temizlendikten sonra sterilörtü ile örtülür.

 

Omuz eklemine su enjekte edilir. Bu kamera girişi sırasındakolay görüntü almayı sağlar. Omuz eklemine atroskop denilen bir kamera ilegirilir ve monitörden omuz eklemi ilgili problemler değerlendirilir. Sorunaçıkça tanımlandıktan sonra, onarmak için ayrı bir insizyon ile küçük elaletleri kullanılarak tamir yapılır.

Ameliyat Sonrası

 

Genellik bir gece hastanede yatırılır. Antibiyotik ve ağrıkesici verilir. Kol gövde bandajı ile yatak istirahatı uygulanır.

Her ne kadar açık ameliyata göre iyileşme hızlı ve kısasürse de Birkaç hafta istirahat önerilir.

Buz uygulaması ortalama saat başı 15 dakika şişlik içinyapılır. 2 günde bir pansuman yapılır, 10 gün olunca dikişler alınır ve dikişbölgesi küçük olduğu için özel bantla kapatılıp duş yapılabilir. Hekiminizgerekli gördüğü sürece kol gövde askısı kullanmalısınız.