Sağlık Haberleri

Sünnette İdeal Yaş Ne Zaman?

Sünnetin ideal yaşıoldukça tartışmalı bir konudur. Kimi uzmanlar 1-6 yaş arasını sünnet içinsakıncalı bulurken, kimileri de 2-4 yaş aralığını önermezler. Sünnetin idealyaşı konusunda uzmanların genel kanısı, ya 1 yaş öncesi ya da 6 yaş sonrasındayapılması olarak özetlenebilir.

 

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Esat Mehmet ARSLAN, sünnet için en ideal yaş veyapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

 

Erkekliğe ilk adım olarak nitelendirilen sünnet, doğar doğmazyapıldığında yaşanabilecek pek çok travmanın önüne geçilmiş oluyor.

Sünnet her yaşta yapılabilmekle birlikte; özellikle 3-6 yaş arasındakiçocuklara önerilmemektedir.

Yenidoğan dönemi; cerrahi işlemin rahatlığı, yara iyileşmesinin çabukolması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve henüz kişilik oluşmadığı içinpsikolojik travma oluşturmaması nedeniyle sünnet için en ideal dönem olarakkabul edilmektedir.

 

Cerrahi işlemin hastane koşullarında ve hatta ameliyathanedeyapılması en doğru seçim olacaktır. Sünnet pek çok sağlık kurumunda lokal(sadece penisin uyuşturulması) ve genel anestezi (hastanın narkozla uyutulması)ile sünnet yapılmaktadır.

 

Sünnet sırasında derinin fazla kesilmesi, kötü nedbe dokusukalması, kanama, şekil bozuklukları, idrar yolunun zarar görmesi gibi kalıcısakatlıklar ve enfeksiyon karşılaşılabilecek problemlerdir. Konuda deneyimlikişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir.

 

·        Halk arasında doğuştansünnetli ya da peygamber sünnetli olarak bilinen hipospadias durumu varlığındakesinlikle sünnet yaptırılmamalıdır. Bu durumun ameliyatla düzeltilmesigerekir.

·        Ailede kanamahastalığı olan, düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü bulunan,iğne yapıldıktan sonra veya bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan,zaman zaman kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların mutlakakan testleri yapıldıktan sonra sünnet edilmeleri gerekir.

·        Ailede bulunan kronik hastalıklar,önceden geçirilmiş önemli rahatsızlıklar (hastanede yatmayı gerektiren) veameliyatlar da girişimi yapacak olan hekim tarafından bilinmelidir.

·        Sorunları olanhastalarda sünnetten önce gerekli önlemler alınarak tehlikeli durumlaroluşmasının önüne geçilebilmektedir