Oruç tutarken yavaşlayan metabolizmamızı, iftar vesahur öğünlerinde doğru besinleri seçerek nasıl hızlandırabileceğimizi anlattı.İşte size, Ramazan ayını formunuzu koruyarak geçirmenizi sağlayacak,metabolizmanızı hızlandıracak püf noktaları:
· Öncelikle öğün sayımızı arttırmamız gerekir. Sahuramutlaka kalkmalı, iftarda orucumuzu su, hurma ve çorba üçlüsü ile açtıktansonra midemizi 15 dakika dinlendirmek için ara verdikten sonra hafif bir anayemek, salata ve yoğurtla iftarımızı tamamlamalıyız. Bundan 1,5 - 2 saat sonraise meyve, süt veya sütlü tatlı gibi alternatiflerle dördüncü öğünümüzüyemeliyiz.
· Sıvı tüketimi, metabolizma hızı için çokönemlidir. Normalde 2,5 litre olan su ihtiyacı, yaz aylarında 3 - 3,5 litreyekadar çıkar. Bu nedenle iftarla sahur arasındaki kısa zaman diliminde yudumyudum su içerek 3 litreolan sıvı ihtiyacımızı karşılamaya çalışmalıyız. Unutmayın; çay, kahve, kolalıiçecekler su yerine geçerek sıvı ihtiyacını karşılamaz. Ayrıca günlüktüketeceğimiz 1 - 2 su bardağı soda da kaybettiğimiz minerallerin yerinekonmasında bize fayda sağlayacaktır.
· Posalı yiyecekler metabolizma hızımızı artırır. Nedirbunlar: Sebzeler, meyveler (özellikle kuru meyveler), kuru baklagiller ve tamtahıl ürünleri. Kullandığımız ekmeği tam tahıla çevirirsek, öğünlerde çiğsebzeleri bol miktarda kullanırsak, haftada 2 - 3 gün kuru baklagil tüketmeye özen gösterirsek posaalımımızı artırmış ve böylece hem tokluksüremizi uzatmış, hem oluşabilecek kabızlık ve sindirim sorunlarını çözmüş, hemde metabolizmamızı hızlandırmış oluruz.
· Yapılan çalışmalarda kalsiyum içeriği yüksekbesin maddelerinin de metabolizmayı hızlandırdığı görülmüştür. Bu nedenlesahurda ve iftarda mutlaka 1 su bardağı süt, yoğurt veya ayran tüketmeye özengöstermeliyiz. Peynir, hem sahurda hem de iftarda tüketebileceğimiz kalsiyumdanzengin besinler arasındadır. Ayrıca ceviz, fındık, badem gibi kabuklu yemişlerde kalsiyum içeriği yüksek gıdalar arasındadır. Sahurda tüketeceğiniz 3 - 4adet ceviz veya 8 -10 adet fındık daha uzun süre tok kalmanızı sağlar vemetabolizmanızı hızlandırır.
· Ve belki de metabolizma hızını en çok etkileyenfaktör fiziksel aktivite. Ramazan ayı fiziksel aktivitemizin en fazlakısıtlandığı zamandır. Bu nedenle yine iftardan sonraki kısa zaman dilimindeyapacağımız çok ağır olmayan egzersizler ve 30 - 40 dakikalık yürüyüşlermetabolizma hızımızı korumamıza yardım edecektir.